operatie rijwoning | urbain architecten | opzet
architecten, verbouwen, verbouwing, Gent, archticeten Gent, bouw, renovatie, renovatie Gent, urbain architecten
architecten, verbouwen, verbouwing, Gent, archticeten Gent, bouw, renovatie, renovatie Gent, urbain architecten
16382
page,page-id-16382,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
operatie rijwoning
Opzet

De Vlaamse centrumsteden Gent, Kortrijk en Brugge kampen met een verouderd rijwoningenpatrimonium. Grote bouwfirma’s zijn vandaag erg actief in de stad, maar hun interesse gaat voornamelijk uit naar nieuwe stadsprojecten met nieuwbouw of grote reconversie van industrieel patrimonium. Kleinere particuliere investeerders zijn wel actief maar zelden gaat het om operaties die structureel zijn en inzetten op de technische en ruimtelijke kwaliteit van de woning op de lange termijn.

 

Er is een gebrek aan aandacht voor de bestaande individuele rijwoning. Deze heeft nochtans nood aan een fundamentele aanpak om ook de volgende 50 jaar een kwaliteitsvolle woning te kunnen bieden aan jongeren en ouderen, eigenaars en huurders. Door specifiek in te zetten op de renovatie van het bestaande patrimonium aan rijwoningen, kunnen historische buurten levendig blijven en kan de gerenoveerde rijwoning als tegengewicht dienen voor de verappartementisering in de stad.

 

Het verbouwen van een rijwoning verdient aandacht. Een architect kan hier belangrijke meerwaarde betekenen onder meer door goed uitgewerkte oplossingen en de begeleiding van het bouwproces. Dit heeft evident ook een prijs.

Samen met de studiekosten zorgen stijgende materiaalprijzen en de steeds strengere eisen op vlak van isolatie, luchtdichting, materiaalkeuze voor stijgende (ver)bouwkosten.

 

Ook in de eigen praktijk stelt urbain architectencollectief vast dat er steeds op zoek gegaan wordt naar unieke oplossingen voor vrij gelijkaardige probleemstellingen. Door een schaalvergroting toe te passen is het mogelijk de renovatie van rijwoningen verder te professionaliseren. Door gelijktijdig projecten uit te werken kan de architect zijn ervaring veel meer en beter inzetten. De prestaties zijn efficiƫnter waardoor de studiekost lager kan zijn. Tegelijk kan de architect door de schaalsprong samenwerkingen aangaan met professionele aannemers die effectieve garanties kunnen bieden op vlak van bouwproces, timing en kostprijs.